Καλώς ωρίσατε, Benvenuto, Welcome, Willkommen, Welkom Bienvenue, Bienvenido, Bem vindo, Добро, Hoşgeldiniz

Προσφατες δημοσιευσεις :

Ημερίδα με θέμα «Προοπτικές αναβαθμίσεως της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως»


  Ημερίδα με θέμα: «Προοπτικές αναβαθμίσεως της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως» πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαΐου 2011 στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή στο Χαλάνδρι, με πρωτοβουλία της Ιεράς Συνόδου και την ευθύνη της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου.
    Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, οι Σεβ. Μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, Ιερισσού, Αγίου Όρους  καί Αρδαμερίου κ. Νικόδημος, Καισαριανής, Βύρωνος καί  Υμηττού κ. Δανιήλ, Ύδρας, Σπετσών καί Αιγίνης κ. Εφραίμ, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Ξάνθης & Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονας, Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Κηφισίας Αμαρουσίου & Ωρωπού κ. Κύριλλοςο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Β. Κουλαίδης, ο Γενικός Διευθυντής Θρησκευμάτων κ. Ευ. Γιαλεσάκης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης κ. Τζουμάκας, οι Πρόεδροι από τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, Διευθυντές και Καθηγητές από τη Δευτεροβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και τα Ιερατικά Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.
   Χαιρετισμό απηύθυνε ο
Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων :
  "Πέρασαν 150 χρόνια από τότε που συζητείται το θέμα των σχολείων εκκλησιαστικής εκπαίδευσης κι από τότε έχουμε κάνει μόνο μερικά βήματα. Ο ένας νόμος ανατρέπει τον άλλο. Διακρίνει κανείς τα ιδεολογικά ρεύματα και τις διάφορες τοποθετήσεις που υπάρχουν επί του θέματος" είπε χαρακτηριστικά ο Μακαριότατος και υπογράμμισε: «Δεν είναι δυνατόν να μένει έξω από την εκκλησιαστική εκπαίδευση η Εκκλησία..Το βάρος της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και της στελέχωσης της Εκκλησίας θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με την Πολιτεία. Αλλά δε μπορεί να είναι σε αυτά τα ζητήματα η Εκκλησία θεατής".
   "Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα πάντα σε συνεργασία με την Πολιτεία. Από την πλευρά της η Εκκλησία θα πρέπει να δει πως θέλει να είναι οι ιερείς του 2020 και να τους προετοιμάσει κατάλληλα"
πρόσθεσε ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας και σημείωσε: "Δε θα πάψουμε να παλεύουμε για ότι το καλύτερο στην εκκλησιαστική εκπαίδευση. Πρέπει ο καθένας από εμάς να κάνει το καθήκον του. Αλλά και να μην είμαστε μαξιμαλιστές. Να καταλάβουμε ότι υπάρχουν όρια και από την πλευρά της Πολιτείας γι’ αυτά τα θέματα".
   Στη συνέχεια μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Β. Κουλαίδης ως εκπρόσωπος της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

    Ακολούθησε η εισαγωγική Ομιλία με θέμα: «Ενημέρωσις επί των θέσεων της Εκκλησίας και των τελευταίων εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων», από τον Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιερισσού κ. Νικόδημο.

    Εισηγήσεις στην Ημερίδα έκαναν :

   α) Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Δημήτριος Αργυρός, Πρόεδρος Α.Ε.Α. Βελλάς με θέμα: «Οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και οι προοπτικές τους»

   β) Ο κ. Ιωάννης Κόττορος, Διευθυντής Εκκλησιαστικού Γυμνασίου - Λυκείου Πατρών με θέμα: «Προοπτικές της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και η σχέση αυτής με τα Εκκλησιαστικά Ι.Ε.Κ.»

   γ) Ο κ. Κωνσταντίνος Παπαευθυμίου, Διευθυντής Ι.Σ.Δ.Ε. Καρδίτσας: «Προοπτικές των Ιερατικών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας»

    Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, οι Διευθυντές των Εκκλησιαστικών Σχολείων και άλλα υπηρεσιακά πρόσωπα. 

   Τέλος αποφασίσθηκε η επεξεργασία των τεθέντων θεμάτων υπό της Ιεράς Συνόδου και η υποβολή των σχετικών προτάσεων της Εκκλησίας προς το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μαθήσεως και Θρησκευμάτων.