Καλώς ωρίσατε, Benvenuto, Welcome, Willkommen, Welkom Bienvenue, Bienvenido, Bem vindo, Добро, Hoşgeldiniz

Προσφατες δημοσιευσεις :

Πρόεδρος Ε.Ε.Ε.

Βιογραφικό σημείωμα Προέδρου Ε.Ε.Ε.
Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου

Ό Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β', κατά κόσμον Σταύρος Πολυκανδριώτης, γεννήθηκε στην Μύκονο στις 14 Οκτωβρίου 1953. 
Περάτωσε τίς εγκύκλιες σπουδές του στην Αθήνα καί είναι αριστούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών καί πτυχιούχος τής Νομικής Σχολής τού Τμήματος Πολιτικών Επιστημών καί Δημόσιας Διοικήσεως τού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής ορκίστηκε στις 15 Ιουλίου 1977 και ακολούθως μετά δύο μέρες, 17 Ιουλίου 1977, εορτή της Αγίας Μαρίνας εκάρη Μοναχός στο Καθολικό της Μονής Τουρλιανής στην Ανω Μερά Μυκόνου, από τον Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο και έλαβε το μοναχικό όνομα Δωρόθεος.
Χειροτονήθηκε 31 Ιουλίου 1977 Διάκονος στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας Αθηνών από τον Μακαριστό Προκάτοχό του Δωρόθεο Α΄ (Στέκα) και διορίστηκε αμέσως Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Σύρου, και το 1978 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον ίδιο Μητροπολίτη, στις 20 Αυγούστου, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Τουρλιανής.
Από τό 1977 μέχρι καί τήν εκλογή του διακόνησε ώς 'Ιεροκήρυκας είς τήν πολυνησιακήν Ί. Μητρόπολη Σύρου, περιοδεύων συνεχώς καί τά 12 νησιά τής Μητροπόλεως.
Τό 1989, διορίστηκε στην Ιερά Σύνοδο Γραμματέας Συνοδικών Επιτροπών καί επιμελητής τού Ημερολογίου τής Εκκλησίας τής 'Ελλάδος, δηλαδή τών "Διπτύχων τής Εκκλησίας τής Ελλάδος", διακονώντας παράλληλα καί τήν Ί. Μητρόπολη Σύρου.
Το ποιμαντικό, κηρυκτικό και συγγραφικό του έργο είναι πλουσιότατο, ενώ διοργάνωσε συνέδρια και συνοδικές εκδηλώσεις και επί εξαετία διεύθυνε την Φοιτητική Εστία της Ι. Μ. Σύρου, που βρίσκεται στην Αθήνα, πλησίον του Ναού της Οσίας Ξένης, στην οδό Αχαρνών.
Μητροπολίτης Σύρου εξελέγη την 14η Δεκεμβρίου 2001, και χειροτονήθηκε την 15η του ίδιου μήνα στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών από το Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο και πλειάδα Αρχιερέων, ενθρονισθείς στην Ερμούπολη την 19η Ιανουαρίου 2002, ως Δωρόθεος Β’.
Έκτοτε, έχει νά παρουσιάσει ένα πολύπλευρο καί πολυσχιδές ποιμαντικό, κοινωνικό καί φιλανθρωπικό έργο, πού αγκαλιάζει καί καλύπτει όλες τίς ανθρώπινες ανάγκες, ιδιαίτερα εκείνες, πού αφορούν στίς ευπαθείς ομάδες τών ασθενών καί τών άνιάτως πασχόντων.
Ευρισκόμενος σέ διαρκή επαφή καί άγαστή συνεργασία μέ τό Σύλλογο τής Κατ' Οίκον Νοσηλείας, τό Σύλλογο Αιμοδοσίας καί τό Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, τή Διοίκηση καί τό Ιατρικό καί Νοσηλευτικό του Προσωπικό, επιλαμβάνεται καί συμβάλλει στην αντιμετώπιση υλικών καί πνευματικών αναγκών τών νοσηλευομένων σ' αυτό. Ιδιαίτερη είναι ή μέριμνά του σέ επείγουσες περιπτώσεις μεταφοράς ασθενών σέ Νοσοκομεία τών Αθηνών.
Στην έδρα της Μητροπόλεως του, τή Σύρο, συντηρεί Οίκο Ευγηρίας, από τους ελάχιστους στην 'Ελλάδα, όπου, επί 24ώρου βάσεως, γέροντες καί γερόντισσες, άλλα καί νεώτεροι, άποροι κατά τό πλείστον, βρίσκουν φροντίδα καί περίθαλψη.
Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελον­τισμού και στο πλαίσιο καμπάνιας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλλη­λεγγύης για την ηθική επιβράβευση εθελον­τών πολιτών και Εθελοντικών Οργανώσεων, πού δραστηριοποιούνται ανιδιοτελώς στο στίβο της κοινωνικής προσφοράς προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος επιλέχθηκε και βραβεύθηκε ως «Πρόσωπο της Χρονιάς 2006» από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλο σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στις 5 Δεκεμβρίου 2006 στην αίθουσα τελετών του Υπουργείου.
Η διάκριση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ίδρυση και λειτουργία του Ξενώνα «Το Σπίτι του Ταξιδιώτη», που φι­λοξενεί δωρεάν απόρους συνοδούς νοσηλευομένων στο Νοσοκομείο της Σύρου και στις προσπάθειες του ίδιου και των συνεργατών του στην αναβάθμιση της λειτουργίας του Γηροκομείου της Ι. Μ. Σύρου, όπου βρίσκουν περιποίηση και φροντίδα ανήμποροι και κατάκοιτοι γέροντες και πάσχοντες από ανίατα νοσήματα.
 Ή Ιερά Σύνοδος, εκτιμώντας τό έργο, τίς ιδέες καί τήν ακαταπόνητη ενεργητικότητα του, τόν έχει ορίσει :
 1. Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικών Μνημείων, θέση πού κατείχε ο νυν Αρχιεπίσκοπος, ώς Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδεἰας
 2. Πρόεδρο τού Δ. Σ. της «Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης»
 3. Αναπληρωματικό Αρχιερατικό Μέλος τής Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων καί Διαχριστιανικών Σχέσεων
 4. Μέλος τού Δ.Σ. τού Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας
 5. Εκπρόσωπο Της, προκειμένου νά συνεργαστεί μέ τό Δ. Σ. τής Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, γιά τήν αναβάθμιση τών Εκκλησιαστικών Σπουδών
Παράλληλα, είναι Πρόεδρος της Διοικούσας το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου Επιτροπής και των Δ. Σ. Κληροδοτημάτων της Σύρου.

 Το συγγραφικό έργο του, χωρίς να αναφέρονται τα άρθρα του και οι ομιλίες σε περιοδικά και ιστότοπους, αποτελείται από τα κάτωθι πονήματα :
 1. Εκκλησιαστικός Οδηγός Σύρου (επανέκδοση βελτιωμένη)
 2. «Η ΚΥΡΙΑ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΑΝΗ, το Γυναικείο Μοναστήρι της Θεοτόκου στην Άνω Μερά Μυκόνου
 3. «Ο "ΟΥΡΑΝΟΓΕΙΤΩΝ" Ναός της Παναγίας στην Φολέγανδρο»
 4. «Το Μοναστήρι της "Χρυσοπηγής" στη Σίκινο»
 5. «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο Δείξας»
 6. «Το χρυσόφωτο μπαρόκ τέμπλο του Καθολικού της Μονής Τουρλιανής Ανω Μεράς Μυκόνου»
 7. «Το Μοναστήρι της Παναχράντου στην Άνδρο»
 8. «Μνήμη Αρχιεπισκόπου Σύρου Μεθοδίου Παπαναστασοπούλου»
 9. «Ο Σύρου Αθανάσιος Λεβεντόπουλος»
 10. «Και επίσκεψαι την άμπελον ταύτην...»
 11. «Εκκλησιαστικά έθιμα της Μυκόνου»
     Οι κοινωνικές και ποιμαντικές δραστηριότητες που ανέλαβε ο Σεβασμιώτατος κατά το διάστημα της δεκαετούς ποιμαντορίας του είναι :

1. Η ίδρυση και λειτουργία :
·         «Κέντρου Μέριμνας για την Οικογένεια» και «Σχολής Γονέων», τις μηνιαίες συνεδρίες των οποίων διευθύνουν εξειδικευμένοι οικογενειακοί σύμβουλοι, ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές.
·         Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου στην Ιερά Μονή Αγίας Βαρβάρας Κινίου Σύρου, με την επωνυμία «Στην Παλάμη του Θεού».
·         Κατασκηνώσεων στη Σύρο, την Τήνο και την Άνδρο.
·         Ξενώνα πλησίον του Βαρδάκειου Περιφερειακού Νοσοκομείου Κυκλάδων με την ονομασία «Το Σπίτι του Ταξιδιώτη».
·         Εργαστηρίου Αγιογραφίας.
·     Εκκλησιαστικού Βιβλιοπωλείου στην Ερμούπολη με την επωνυμία «Θεογνωσία».
2. Η οργάνωση Κατηχητικών σχολείων για Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο και Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής στη Σύρο, Τήνο και Μύκονὄ.
3. Η βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών :
·         στήν Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Ταλάντων Σύρου, στόν οποίο, από την ίδρυσή του το 1977, από τον μακαριστό Προκάτοχό του Δωρόθεο Α΄(Στέκα) μέχρι και σήμερα, έχουν φιλοξενηθεί με αγάπη και φροντίδα πάνω από 800 γέροντες, γερόντισσες αλλά καί ανέστιοι καί εμπερίστατοι άνθρωποι από τη Σύρο και τα γύρω νησιά των Κυκλάδων.
·         Της Φοιτητικής Εστίας της Ι. Μητροπόλεως στην Αθήνα, επί της οδού Αχαρνών 303, που φιλοξενεί φοιτητές και σπουδαστές από τη Μητρόπολη Σύρου, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό και αποτελεί πρότυπο λειτουργούσης Φοιτητικής Εστίας.
Κατόπιν ενεργειών και πρωτοβουλιών του :
·         εκδίδονται Περιοδικά πνευματικού περιεχομένου, καθώς και το νεανικό Περιοδικό «Θαλασσοπούλια», για το οποίο έχουν εκφραστεί με ευμενή σχόλια Πατριάρχες, Μητροπολίτες και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄.
·         έγινε η ανακήρυξη της Μήλου σε «Ιερά Νήσο», με ομόφωνη απόφαση της Βουλής, που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 163/04.09/2009/ τ. Α΄ Φ.Ε.Κ., μια εξέλιξη, που θα αναδείξει όχι μόνο Πανελληνίως, αλλά και Παγκοσμίως το μοναδικό Πρωτοχριστιανικό Μνημείο των ιερών Κατακομβών.
Τελευταία, ποιμαντικού και κοινωνικού περιεχομένου, πρωτοβουλία του είναι η βοήθεια 200 οικονομικά αδυνάμων και εμπερίστατων οικογενειών και στα 12 νησιά της Μητροπόλεως, με την αποστολή σ’ αυτούς κάθε μήνα δεμάτων με τρόφιμα και άλλα αναγκαία είδη, στα πλαίσια του Προγράμματος «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ», που εγκαινίασε το 2011.