Καλώς ωρίσατε, Benvenuto, Welcome, Willkommen, Welkom Bienvenue, Bienvenido, Bem vindo, Добро, Hoşgeldiniz

Προσφατες δημοσιευσεις :

Περί λειτουργίας της ΠΕΕ Ηρακλείου Κρήτης

Περί λειτουργίας του οικοτροφείου της "Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης" 
στο Ηράκλειο Κρήτης


Αθήνα 23-3-2020 6:35 μ.μ.

     Εξοχωτάτη κα Υπουργέ,

    Στην δύσκολη αυτή στιγμή που περνά η Πατρίδα μας, εν πρώτοις να σας ευχηθούμε καλή δύναμη στον αγώνα σας και συνολικά της Πολιτείας να προστατεύσει την υγεία όλων μας.
      Ευχόμενοι για όλους μας το καλύτερο δυνατόν, λυπούμαστε που τέτοιες στιγμές σας επιβαρύνουμε με επιπλέον θέματα.

     Εφαρμόζοντας την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ.16838/10-3-2020 που μας έδινε εντολή "κατά περίπτωση να λειτουργούν οι εστίες στέγασης", ως σας ενημερώσαμε στις 11-3-2020 και εσάς και τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων, συνεχίζαμε την λειτουργία μας γνωρίζοντάς σας ότι μόνο στην Εστία μας στο Ηράκλειο Κρήτης θα παρέμεναν Φοιτητές.
     Αργά χθες ενημερωθήκαμε απο τους ανωτέρω Φοιτητές ότι η Εστία, με νέα ΚΥΑ, πρέπει να κλείσει και αυτοί να φύγουν. Όμως, όπως μας εξήγησαν, αυτό δεν ήταν δυνατόν και μας παρεκάλεσαν να εξακολουθήσουν να παραμένουν στην Εστία, αναλύοντάς μας τους σοβαρούς λόγους που είχαν.
   Επειδή κανείς δεν μας ενημέρωσε για την ξαφνική αυτή αλλαγή, αναζητήσαμε σήμερα στις εκπαιδευτικές ενημερωτικές ιστοσελίδες την απόφαση που μας ανέφεραν οι Φοιτητες και στην συνέχεια αποστείλαμε στη 1:36 μ.μ. στον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων, ως καθηκόντως και υπηρεσιακώς οφείλαμε να πράξουμε, το ακόλουθο email :

     "Αξιότιμε κ. Γενικέ,

    Πληροφορηθέντες από το διαδίκτυο (από την ιστοσελίδα esos) ότι εκδόθηκε νέα Κοινή Υπουργική  Απόφαση (Δ19/ΓΠ.οικ.20021 ΦΕΚ 956 τ. Β '/21-3-2020) και πρέπει να κλείσουν οι Εστίες των Πανεπιστημίων (άρθρο 2 παρ. 4), σας γνωρίζουμε ότι η μόνη Εστία μας που λειτουργεί είναι του Ηρακλείου Κρήτης, στην οποία διαμένουν πλέον μόνο 7 φοιτητές (σε ξεχωριστά δωμάτια ο καθένας) :
1) Καφεέρο Ιωακείμ (Ουγκάντα)
2) Μουίμπουα Δαυίδ (Ουγκάντα)
3) Κουτσούκ Θεόδωρος (Ουκρανία)
4) Ανδριόπουλος Γεώργιος (Αμαλιάδα, από χωριό)
5) Καραμπατζιάς Αθανάσιος (Σιάτιστα Κοζάνης)
6) Σοφιανός Γεώργιος (Αμαλιάδα, από χωριό)
7) Πλύτσης Ιωάννης (Σάμος)
καθώς και ο Διευθυντής αυτής παν. αρχιμ. Νικηφόρος Κουνάλης.

    Οι 7 φοιτητές όμως μας εδήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να φύγουν και ενδεικτικά σας αναφαίρουμε τους λόγους που  θέλουν να παραμείνουν στην Εστία :
1. Όσοι είναι από το εξωτερικό είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με κλειστά πια τα σύνορα σε αυτές. Επίσης είναι δύσκολο στην παρούσα φάση να δεχθεί να τους φιλοξενήσει κάποιος.
2.  Δεν θέλουν να κινδυνεύσουν τυχόν οι δικοί τους στα χωριά τους αν αυτοί επιστρέψουν στις οικίες τους.
3. Φοβούνται και θέλουν να αποφύγουν το συγχρωτισμό στο ταξίδι τους στα καράβια-λεωφορεία κλπ (φανταστείτε το δρομολόγιο ενός φοιτητή για να επιστρέψει απο Κρήτη-Αμαλιάδα ή απο Κρήτη-Σιάτιστα, πόσες ώρες και πόσους σταθμούς θα διέλθει : Λαμία, Λάρισα, Θεσσαλονίκη).

     Αξιολογώντας τα ανωτέρω εκτιμούμε ότι δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την παράκλησή τους και δεν προκαλείται ουσιαστικά κάποιο πρόβλημα, αλλά αντιθέτως προσφέρουμε στους φοιτητές αυτούς ηρεμία και σιγουριά με το να παραμείνουν στην Εστία. Εξάλλου είναι μόνον 7 άτομα, μια μικρή οικογένεια σε ένα τεράστιο χώρο όπως είναι το κτίριο της Εστίας και ο Διευθυντής έχει φροντίσει να έχει ο καθένας το δικό του δωμάτιο.
     Αντιθέτως η τυχόν μετακίνησή τους εκτός Κρήτης άρον άρον είναι πιθανότερο ότι θα τους εκθέσει σε κίνδυνο της υγείας τους.

    Γι' αυτό σας ενημερώνουμε ότι αποδεχθήκαμε να παραμείνουν στον χώρο της Εστίας μας, υπογράφοντας ο καθένας τους σχετική δήλωση, εκτός κι αν έχουμε δική σας έγγραφη εντολή περί του αντιθέτου, με τις προτεινόμενες από σας λύσεις για την μετακίνησή τους στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους (εντός ή και εκτός Ελλάδας) ή την διαμονή τους αλλού.

Με τιμή
Καλή Αλυσανδράτου
Διευθύντρια ΕΕΕ"

Με μεγάλη έκπληξη στις 3:20 μ.μ. λάβαμε την ακόλουθη απάντηση :

"Αξιότιμη κ. Αλυσανδράτου

Όπως ήδη γνωρίζετε, με την ΚΥΑ (Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20021) έχει τεθεί σε ισχύ η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των Εστιών της χώρας από τις 25/3/2020 έως τις 10/4/2020.

Η Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης που εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης και εξυπηρετεί τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης ανήκει στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία είναι αρμόδια για όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και με την οποία θα πρέπει να επικοινωνήσετε για τυχόν απορίες και διευκρινήσεις που σχετίζονται με την παρούσα ΚΥΑ.

Με τιμή
Βασιλική Κεραμίδα
Διευθύντρια Γραφείου
Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων"

    Και η έκπληξή μας είναι μεγάλη, γιατί από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, το 2006, ο τομέας στο Υπουργείο Παιδείας  στον οποίο υπηρεσιακώς αναφερόμασταν, ελεγχόμασταν, διαλεγόμασταν και επιχορηγούμασταν ήταν η Διεύθυνση Εκκλησιαστικής (νυν Θρησκευτικής) Εκπαίδευσης και η πολιτική μας αρχή ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων.
    Ουδέποτε απευθυνθήκαμε στον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης και ποτέ δεν είχαμε καμμία επικοινωνία με το γραφείο του.
      Πάντοτε όλη η αλληλογραφία και τα αιτήματά μας απευθύνονταν στον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων.
     Φρονούμε δε ότι, αφού, πρώτον, δεν ενημερωθήκαμε ότι άλλαξαν οι αρμοδιότητες των Γ. Γ. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και δεύτερον, εξακολουθεί η πενιχρή κρατική επιχορήγηση της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης να βαρύνει τους κωδικούς της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, καλώς απευθυνθήκαμε στον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων.

     Μετά όμως την ανωτέρω απάντηση της κα Διευθύντριας του Γραφείου του και επειδή ο χρόνος που υπολείπεται για την εφαρμογή της ΚΥΑ είναι πιεστικός και δεν μας επιτρέπει περαιτέρω χρονοτριβή, παρακαλούμε όπως επιληφθείτε επειγόντως του ανωτέρω προβλήματος.

      Οι δε οδηγίες επί της ΚΥΑ του Υφυπουργού κ. Διγαλάκη που ανακοινώθηκαν σήμερα (αρ. πρωτ. 119/23-3-2020) δεν έχουν αποδέκτες τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες.

     Είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη σας το σοβαρό ενδεχόμενο να διαμαρτυρηθούν οι ανωτέρω Φοιτητές στα ΜΜΕ, θεωρώντας ότι και οι δύο εμπλεκόμενοι φορείς -Πολιτεία και Εκκλησία - "νίπτουν τας χείρας" τους, αδιαφορώντας για την υγεία και την ασφάλειά τους εν μεσω κρίσης και αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

     Ευχόμενοι επιτυχία στο ευθυνοφόρο έργο σας, αναμένουμε το ταχύτερο δυνατόν τις ενέργειές σας.


Ο Πρόεδρος της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης
            
+ ο Σύρου Δωρόθεος

                           
Εντολή και εξουσιοδοτήσει
Η Διευθύντρια της Εστίας Εκκλησιασιαστικής Εκπαίδευσης

Καλή Αλυσανδράτου