Καλώς ωρίσατε, Benvenuto, Welcome, Willkommen, Welkom Bienvenue, Bienvenido, Bem vindo, Добро, Hoşgeldiniz

Προσφατες δημοσιευσεις :

Επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών





Την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών επισκέφθηκε την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Το οξύ πρόβλημα της χρηματοδότησης των Εκκλησιαστικών Σχολών αναδείχθηκε κατά την πρωινή επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο Φιλιππίδειο οίκημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία. 
Φοιτητές και Καθηγητές είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν στον Μακαριώτατο τον προβληματισμό και την αγωνία τους για την απρόσκοπτη λειτουργία της Σχολής, παρουσία του επιχώριου Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κυρίλλου, του Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρα καθώς και του Δημάρχου Κηφισιάς.



Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε απ’ όλους, εκπαιδευτικό προσωπικό και φοιτητική κοινότητα, να διατυπώσουν τις σκέψεις τους για το τί πρέπει να γίνει στην πρωτόγνωρη για τον τόπο οικονομική συγκυρία. «Δε θα λυθούν τα προβλήματα μεμιάς, γι’ αυτό και ήρθα να σας ακούσω από πρώτο χέρι. Οι σκέψεις σας είναι γόνιμες στο να βοηθήσουν να μη γίνει απλώς η συνάντησή μας εθιμοτυπική αλλά ουσιαστική, καθώς όλα αυτά θα μεταφερθούν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Ήδη, τα τελευταία δύο χρόνια η Δ.Ι.Σ. απασχολείται με τα προβλήματα που ταλανίζουν την εκκλησιαστική εκπαίδευση και ολοένα διαμορφώνεται ένα πλαίσιο, που συμπυκνώνει την προβληματική στον ευαίσθητο αυτό χώρο».
Σε ερώτηση φοιτητή για το μέλλον της Σχολής ο Αρχιεπίσκοπος προχώρησε ακόμη περισσότερο: «Ζούμε όλοι μας την οικονομική στενότητα. Η περιουσία που δόθηκε στο Κράτος είχε δύο στόχους: να εξυπηρετεί τη μισθοδοσία του Κλήρου και τη λειτουργία των Εκκλησιαστικών Σχολών. Τώρα, όμως, άλλαξαν τα δεδομένα. Έχουμε 27 εκκλησιαστικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Η θέση της Πολιτείας είναι ότι δεν μπορεί να κλείσει εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά δεν μπορεί και να τα συντηρεί. Γι’ αυτό πρέπει να σκεφτούμε τι σχολές θέλουμε και πώς τις συντηρούμε».
Για το μείζον ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας των Σχολών η Διευθύντρια της Εκκλησιαστικής Εστίας κ. Καλή Αλυσανδράτου, ανέφερε ότι τα χρήματα που δίνονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό επαρκούν ως το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο δόθηκε μόλις το ήμισυ από το οφειλόμενο ποσό των 250.000 ευρώ, ενώ για τη λειτουργία όλων των υπό του Κράτους επιχορηγούμενων Σχολών απαιτούνται ετησίως 480.000 ευρώ. 

Ανάμεσα στους διδάσκοντες που έλαβαν το λόγο, ήταν ο π. Βασίλειος Θερμός, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη λιγότερων εισακτέων, αλλά σωστά κατηρτισμένων φοιτητών. Ακόμη, διατύπωσε την άποψη ότι οι Ακαδημίες δεν παρέχουν μεταπτυχιακά ισοδύναμα όπως θα έπρεπε, κάτι που είναι επιζήμιο για το κύρος τους.
Αντίστοιχα, στην τοποθέτησή του ο π. Δημήτριος Κουτσούρης ζήτησε τη ριζική αναγέννηση της Ακαδημίας, ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης ανέφερε πως υπάρχουν προτάσεις αυτοχρηματοδότησης του προγράμματος Εκκλησιαστικών κειμηλίων, τις οποίες και ζήτησε γραπτά ο Μακαριώτατος.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αρχιμανδρίτη Νικόλαο Ιωαννίδη και τους Καθηγητές της Σχολής στο εργαστήρι ψηφιδωτού και συνομίλησε με πολλούς από τους φοιτητές, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα τους επισκεφθεί εκ νέου μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.




Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου των φοιτητών κ. Θοδωρή Μπουλιέρη


Όλη η φοιτητική κοινότητα βρίσκεται εμπρός σ' ένα πολύ ευχάριστο και μεγάλο γεγονός, αυτό της επισκέψεως στην Ακαδημαϊκή μας κοινότητα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου.
Αρχικά, Αυτό το γεγονός μας δίνει θάρρος να συνεχίσουμε ως γνήσια παιδιά της εκκλησίας  τον δύσκολο αγώνα των γραμμάτων,  να ελπίζουμε αλλά και να υπολογίζουμε σ' ένα καλύτερο αύριο που να αφορά όχι μόνο την σχολή αυτή, αλλά και την εν γένει εκκλησία. 
Θα ήθελα ν' αναφέρω διπλό-υπογραμμίζοντας, ότι εμείς αποτελούμε τα σημερινά, αυριανά, και ας μου επιτραπεί η έκφραση, παντοτινά παιδιά της μητέρας εκκλησίας μας. Τα κατάλληλα θεολογικώς κατηρτισμένα στελέχη που προσφέρουν έργο υψηλό και αποτελούν τα νέα βλαστάρια που γεννά η άμπελος η αληθινή.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο εν συνεχεία, θα ήθελα να επισημάνω όχι μόνον  την αυτονόητη  αναγκαιότητα ύπαρξης αυτού εδώ του πανεπιστημίου, αλλά και την επιτακτική εκ των πραγμάτων ανάγκη περεταίρω αναβάθμισης του, διότι πρέπει να γίνει ευρέως κατανοητό ότι η διατήρηση και η ανάπτυξη της εκκλησιαστικής παιδείας, ακόμα και μέσω κρίσης ισούται με την ανάπτυξη της ίδιας μας της εκκλησίας και λέγοντας εκκλησία εννοώ όλους εμάς.
Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτό είναι ουσιαστικά που ζητάει η εκκλησιαστική κοινωνία, αυτό είναι που ζητά το χριστεπώνυμο πλήρωμα.
Μια εκκλησία, τα στελέχη της οποίας, θα είναι καταρτισμένα θεολογικά και βαθιά εκπαιδευμένα, μια εκκλησία με ανάστημα που αντιστέκεται στους δύσκολους καιρούς και αποτελεί όχι μόνον έναν παγερό και υψηλό λατρευτικό τόπο, αλλά κάτι παραπάνω, κάτι πιο ανθρωπολογικό, θα αποτελεί το σπίτι και το καταφύγιο του κάθε χριστιανού που είναι σήμερα,  είτε πνευματικά, είτε υλικά άστεγος.
Μπορώ με βεβαιότητα να ισχυριστώ εν τέλει, ότι αυτό το ζητούμενο σ' έναν κόσμο τόσο ευμετάβλητο, θα τακτοποιηθεί  όχι από τον καθ' ένα από εμάς ξεχωριστά, αλλά από το σύνολο των ανθρώπων εκείνων  που θα  έχουν την όρεξη να κάνουν τον κόσμο να μοιάζει λίγο διαφορετικός, που θα μπορούν ν' απαλύνουν τον πόνο, ώστε να αποφευχθεί ο κοινωνικός καταποντισμός και τέτοια άτομα μπορούν να προέλθουν μόνο από την εκκλησιαστική εκπαίδευση. 
Ας ξεκαθαριστεί ότι τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν με την παιδεία και εν προκειμένω την εκκλησιαστική και θα παλέψουμε για αυτήν.

πηγή : romfea.gr, www.ecclesia.gr