Καλώς ωρίσατε, Benvenuto, Welcome, Willkommen, Welkom Bienvenue, Bienvenido, Bem vindo, Добро, Hoşgeldiniz

Προσφατες δημοσιευσεις :

Επίσκεψη στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο-Λύκειο Λαμίας 10-3-2014




 
Καινοτόμες δράσεις του Εκκλησιαστικού Λυκείου Λαμίας

Tην Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εκκλησιαστικού Λυκείου Λαμίας, έγινε η Παρουσίαση των Ερευνητικών Εργασιών της Α’ και B’ τάξης Λυκείου με τίτλο «Οίνος και έλαιον» στα πλαίσια του προγράμματος Καινοτόμων δράσεων.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, η Διευθύντρια της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης κ. Καλή Αλυσανδράτου, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Λαμίας υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων κ. Ραφτοπούλου Γεωργία, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Παλιαλέξης Ηλίας, οι Σχολικοί Συμβούλοι κ.κ.Φύκας Δημήτριος, καθηγητής του Σχολείου, Σκούρα Ειρήνη, Διευθυντές Σχολείων της Λαμίας, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Φθιώτιδος, εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων Νέας Μαγνησίας, η Πρόεδρος και το Δ.Σ. του πρόσφατα επανασυσταθέντος, Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Νέας Μαγνησίας με δασκάλους τους και πλήθος κόσμου.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές της Α΄ λυκείου στην ερευνητική τους εργασία με θέμα ‘‘Από το σταφύλι στο κρασί: Μύηση των μαθητών του Εκκλησιαστικού Λυκείου Λαμίας στη διαδικασία της οινοποίησης’’, συμμετείχαν ενεργά σε όλα τα στάδια της παραγωγής του κρασιού. Με την καθοδήγηση του υπεύθυνου καθηγητή κ. Σκαμαγκούλη Κων/νου, Χημικού–Οινολόγου και του συντονιστή κ. Καλαντζή Χρήστου, φιλολόγου, αφενός μυήθηκαν στα μυστικά της οινοπαραγωγής, αφετέρου πέτυχαν την παρασκευή ενός ποιοτικού οίνου που παραπέμπει σε ελληνικές γεύσεις και αρώματα. Ειδικότερα, ξεκινώντας από τα σταφύλια παρήγαγαν μούστο, ο οποίος τελικά κατέληξε στην παραγωγή ερυθρού οίνου που φέρει την ετικέτα του σχολείου.
Αντίστοιχα, οι μαθητές της Β΄ Λυκείου είχαν ανάλογα αποτελέσματα στην ερευνητική τους εργασία με θέμα, ‘‘Ελιά και Λάδι, συμβολισμοί στο χώρο και στο χρόνο. Τροφή για σώμα και πνεύμα’’. Πιο συγκεκριμένα διεξήγαγαν έρευνα για την ιστορία του ευλογημένου δέντρου στη Μεσόγειο από την αρχαιότητα έως σήμερα. Μελέτησαν ιστορικά και εκκλησιαστικά κείμενα υπό την καθοδήγηση της κ. Οικονόμου Αγγελικής, φιλολόγου, με συντονίστρια την κ. Νάστου Μαρία, φιλόλογο. Σε πρακτικό επίπεδο τα παιδιά παρακολούθησαν πείραμα επίδειξης για την μέτρηση της οξύτητας του ελαιολάδου και τυποποίησαν ελιές της περιοχής μας. Το αποτέλεσμα: Τυποποιημένες ελιές στην άλμη από το Εκκλησιαστικό Λύκειο Λαμίας.

Την εκδήλωση άνοιξε, η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Παναγιώτα Παπακώστα, προσφωνώντας και καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους. Αφορμώμενη από τα φετινά έργα της σχολικής κοινότητας, έκανε μία σύντομη αναδρομή στην σχεδόν εκατόχρονη προσφορά της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, της «μάνας» όπως την αποκαλούν οι εκατοντάδες των αποφοίτων της. Μνείαν εποιήθη της προσφοράς της Σχολής προς την Εκκλησία, προς τον λαό του Θεού, προς την ελληνική πολιτεία ολόκληρη. Απευθυνόμενη δε στον κ. Γενικό Γραμματέα, αφού τον ευχαρίστησε για την τόσο τιμητική ανταπόκρισή του, του ζήτησε να βοηθήσει το Σχολείο «όχι μόνο να συνεχίσει να υπάρχει αλλά να γίνει ... ένα σχολείο αριστείας», αναφερόμενη και στο ενδιαφέρον και την αγάπη του Σεβασμιωτάτου για το Γ.Ε.Λ.-Γυμνάσιο Λαμίας. Χαιρέτισε επίσης την παρουσία της κ. Καλής Αλυσανδράτου, Διευθύντριας της Εκκλησιαστικής Εστίας, η οποία αναλώνει εαυτόν στην προσπάθεια απρόσκοπτης λειτουργίας των Οικοτροφείων και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους.
Τόνισε δε ότι αυτές οι ερευνητικές εργασίες των μαθητών μας λοιπόν, κατάφεραν να συγκεντρώσουν τόσον κόσμο επί το αυτό. Όλοι οι μαθητές «ασχολήθηκαν με μεγάλο μεράκι και ενθουσιασμό κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου της φετινής σχολικής χρονιάς», όπως υπογράμμισε η κ. Παπακώστα στην προσλαλιά της. Συνέχισε λέγοντας ότι η Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας «υλοποιεί πολλές καινοτόμες δράσεις, και ...δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα άλλα σχολεία αφού τα αποτελέσματα των δυο εργασιών αποτελούν πρωτότυπα εγχειρήματα στο μάθημα της ερευνητικής εργασίας καταδεικνύοντας ότι η εμπειρική μάθηση είναι ο καλύτερος τρόπος αφομοίωσης της γνώσης».
Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων. Μιλώντας, αναφέρθηκε στην ευρύτητα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, που «είναι πολύ μεγαλύτερα μεγέθη από το ίδιο το ελληνικό κράτος και τα όριά του». Συνεχίζοντας, επικεντρώθηκε στην αποστολή των Εκκλησιαστικών σχολείων η οποία,εκτός από την παροχή ελληνορθόδοξης παιδείας στους μαθητές τους είναι «να δώσουν στην Ορθοδοξία αλλά και στον ελληνισμό τη δυνατότητα να στηρίξει την Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και το Πατριαρχείο Αντιοχείας και όλα αυτά τα εκατομμύρια των αποδήμων Ελλήνων που μένουν σε άλλες χώρες, αλλά επιμένουν να κρατάνε ζωντανή την πίστη και τη γλώσσα μέσα σε συνθήκες υπό τις οποίες αυτό δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε αναμενόμενο.».
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδος κ. Παλιαλέξης, παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, είπε ότι η Περιφέρεια προετοιμάζει έναν δημόσιο απολογισμό των δράσεων της κάθε σχολικής μονάδας, ενώ η Αντιδήμαρχος κ. Ραυτοπούλου, μιλώντας, συνεχάρη τους μαθητές για τα θέματα που επέλεξαν στις ερευνητικές τους εργασίες.

Οι χειροπιαστές και προπάντων γευστικές(!) αποδείξεις των δύο εργασιών των παιδιών προκαλούσαν τους πάντες σε μία γευστική δοκιμή. Φιάλες των 750 ml με το ωραιότατο κρασί παραγωγής του Γ.Ε.Γ.Λ. Λαμίας και βαζάκια με ελιές, επίσης παραγωγής του Σχολείου, σε καλαίσθητες, κομψές συσκευασίες με επικολλημένες ετικέτες του παραγωγού(!), ήταν εκτεθειμένα στην αίθουσα τελετών, προς τέρψιν οράσεως, ικανοποίησιν οσφρήσεως και πλησμονήν γεύσεως!
Η όλη εκδήλωση διανθίσθηκε μουσικά, ύμνοις και ωδαίς, από την χορωδία του σχολείου, υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας Μουσικής του Σχολείου κ. Βασιλικής Γούση.

O Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων σε δηλώσεις του προς τοπικά Μ.Μ.Ε. γνωστοποίησε ότι η ελληνική πολιτεία θα διαθέσει το ποσό του 1.200.00 ευρώ για νέα προγράμματα σπουδών και νέα διδακτικά βιβλία για τα θεολογικά μαθήματα που διδάσκονται στα Εκκλησιαστικά Σχολεία. Επομένως, σημείωσε δε, «είναι σαφές ότι η πολιτεία προτίθεται να διατηρήσει την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση που αποτελεί μια στρατηγική επιλογή συνεργασίας και συνεννόησης με την Εκκλησία, η οποία μάλιστα ως τελικό στόχο δεν έχει μόνο την υποστήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά γενικότερα της ελληνόφωνης Ορθοδοξίας...». Εξέφρασε επίσης την ιδιαίτερη χαρά του που βρίσκεται στη Λαμία διότι, όπως δήλωσε, «εδώ έχουμε ένα σχολείο που προσπαθεί, με μακρά ιστορία» το οποίο στηρίζουν ο Μητροπολίτης, ο Δήμαρχος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης».



























 
     Για να δείτε ολόκληρες τις ερευνητικές εργασίες πατήστε εδώ και για στιγμιότυπα από την εργασία "Από το σταφύλι στο κρασί" εδώ